Geologi pravijo, da so Golte apnenčasti tujek sredi vulkanskih kamnin, ki je bil v preteklosti odtrgan od Savinjskih Alp in narinjen na današnje mesto. Osrednji del planote je iz precej čistega zgornjetriasnega apnenca, ki marsikje razkriva značilne megalodonitne školjke.

Prav zaradi tega na območju Golt naletimo na različne kraške pojave. Tu so nastale večje in manjše vrtače, brezna in jame. Zaradi kraških značilnosti površja voda odteka pod zemljo, kasneje pa se pojavlja v številnih izvirih. Prav iz te lastnosti površja, ki »golta« vodo, naj bi nastalo ime Golte.

Izmed mnogih jam je najbolj poznana jama Ledenica, ki so jo okoliški kmetje v preteklosti uporabljali za shranjevanje živil, saj je zaradi naravne lege in globine sneg in led v njej počakal tudi čez poletje.

Znamenito je tudi naravno Okence, ki se nahaja v Mozirski požganiji, okence najdemo nad markirano potjo Mozirska koča –Bela peč, nedaleč od Alpskega vrta. Visoko je približno 4 metre, njegov obok pa ima na koncu kot igla ostro skalno konico. Dobri poznavalci ga opazijo tudi iz gondole, ki pelje na Golte.

Vabljeni, da v spremstvu izkušanih jamarjev raziščete vznemirljive podzemne poti! Obiskali bomo pristno, neokrnjeno kraško jamo in si na pustolovskem pohodu ogledali pojave, ki jih izoblikuje moč vode. Na naši poti nas bodo spremljale legende in pripovedi, ki jih je navdahnilo bližnje podzemno okolje.

Obisk jam je možen po predhodni rezervaciji.

Kontakt e-naslov: [email protected]
Kontakt tel. št.: 03 839 62 56

Četudi se letni časi spreminjajo, naša lokacija ostaja ista.

Četudi se letni časi spreminjajo, naša lokacija ostaja ista.

Ostanite z nami.

  • instagram
  • Facebook
  • youtube
  • linkedin