Gozdovi, planote, hribi in vrhovi so vedno privlačili Slovence in Savinjčani nismo čisto nič drugačni. Od nekdaj smo občudovali moč narave in ji namenili ves svoj prosti čas. Planinci in smučarji so današnji krajinski park Golte vzeli za svoj dom in orali ledino z urejanjem letnih in zimskih poti.

Mozirska koča je bila zgrajena leta 1907 in je bila na teh koncih prva postojanka, ki je planincem omogočala pohajkovanje po Mozirski planini, Brani, Planjavi in Ojstrici … Planincem so se nekaj let kasneje, v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, pridružili prvi smučarji. Ker ni bilo urejenih prog, so jih naredili sami. Prvi večji korak k razvoju smučarskega centra Golte je bil narejen leta 1962, ko je bil ustanovljen Smučarski klub Golte. Takrat se je začelo urejati smučarske proge in graditi prve smučarske vlečnice, ki so privabljale vedno več obiskovalcev.

Danes so Golte priljubljena točka pohodnikov, smučarjev, adrenalinskih zanesenjakov in obiskovalcev hotela Montis z modernim wellness centrom.

 

  • 1969: Postavitev gondolske žičnice, ki omogoča lažji dostop iz doline.

 

  • 1970: Postavitev prve smučarske sedežnice na Golte, ki je omogočila hitrejši dostop do vrha hriba.

 

Razglednica Golte

 

  • 1980: Razvoj infrastrukture se je nadaljeval z izgradnjo več smučarskih prog, restavracij in namestitvenih kapacitet.

 

  • 1990: Golte postanejo priljubljena destinacija za smučanje tudi med tujimi obiskovalci. Razvija se tudi poletna ponudba, vključno s pohodniškimi potmi.

 

 

  • 2000: Modernizacija smučarskih naprav in večje investicije v infrastrukturo, ki so izboljšale izkušnjo obiskovalcev.

 

  • 2001: Za potrebe tehničnega zasneževanja se zgradi akumulacijsko jezero s prostornino 35.000 m3. Na območju smučišča je razpeljan cevovod s 50 priključki za snežne topove.

 

Golte nekoč
Razglednica Golte
  • 2010: Golte postanejo priljubljeno smučišče in zimski športni center tako za lokalne prebivalce kot za turiste iz tujine. Zgrajen je moderen hotel s 54-timi sobami in sodobnim wellness centrom.

 

Četudi se letni časi spreminjajo, naša lokacija ostaja ista.

Ostanite z nami.